Rijden in groepsverband

Basis spelregels om veilig te rijden in groepsverband.

Het nieuwe seizoen staat weer voor de deur en de tourritten en meerdaagse vakanties komen er weer aan. Niets is natuurlijk leuker dan in een groepsverband rijden.  We willen dit natuurlijk graag veilig doen met zijn allen. Voor velen zijn deze regels wel bekend maar voor de nieuwere leden en motorrijders is het nog wel eens moeilijk om in een groep te rijden. Vandaar hier onder een keer de juiste regels en adviezen.

Maak de groep niet te groot

Maak de groep niet te groot. Afhankelijk van de ervaring is de omvang van een groep 5 tot maximaal 8 motorrijders. Wanneer de groep groter wordt bezorg je het overige verkeer steeds meer overlast. Ook is het dan voor de voorrijder niet meer te zien of iedereen in de groep nog mee kan komen.

Je plaats in een groep

In een groep rijdt de meest ervaren rijder op de voorste positie. Op de tweede positie rijdt de minst ervaren c.q. minst snelle rijder. Op de derde positie degene die daarna het minst ervaren is etc. etc. De laatste rijder ten slotte is ook weer een ervaren rijder. De tweede rijder geeft als het ware de snelheid aan. Hij rijdt een tempo dat voor hem goed te doen is en waarbij hij in zijn comfort zone veilig kan blijven rijden. De voorste rijder en overigens de rest ook, past zijn snelheid aan de tweede rijder aan.

Schaam je echter niet wanneer je op de tweede positie rijdt. Iedereen heeft het moeten leren. Het spreekt vanzelf dat wanneer je er voor kiest om in een groep te rijden dat ook jij je snelheid aanpast aan de minst ervaren rijder. Je gaat hem natuurlijk niet opjagen, ook niet met allerlei goed bedoelde opmerkingen of grapjes. Wil je liever je eigen tempo rijden dan is dat natuurlijk ook goed, maar ga dan niet in een groep rijden.

rijden in groepsverband zoeterwoussies

Baksteensgewijs rijden

Bij rijden in groepsverband is het gebruikelijk dat er in een baksteenformatie wordt gereden. Dat betekent dat de rijders om en om links en rechts binnen de rijbaan rijden. Het voordeel hiervan is dat de groep qua lengte een stuk compacter wordt. Ook is het zicht naar voren beter dan wanneer iedereen in één lint achter elkaar rijdt. Wanneer je in baksteenformatie rijdt houdt je nog steeds voldoende afstand van je voorganger. Nooit kom je met het voorwiel van jouw motor naast het achterwiel van je voorganger. Zorg er bijvoorbeeld voor dat jij het gezicht van jou voorganger kan zien  in zijn spiegel. Dan weet je zeker dat hij jou ook kan zien. Je voorganger moet er blind op kunnen vertrouwen dat hij direct zijdelings kan uitwijken wanneer dit nodig is. Hou die ruimte dus open!

Vrijwel altijd blijft iedereen zijn positie in de groep vasthouden, wat er ook gebeurt. Behalve wanneer er een bocht gereden moet worden, dan rijdt iedereen zijn eigen (ideale) bochtlijn en na de bocht wordt de oude positie weer opgepakt. Dit vasthouden aan de positie wordt soms volgehouden tot het uiterste. Ook in die gevallen wanneer je in alle redelijkheid dit niet van iemand kunt of mag verwachten.
Neem bijvoorbeeld een tweebaans provinciale weg waar je in de linker rij van de groep een positie inneemt. Er komt een flinke vrachtwagen jullie tegemoet. Blijf je jouw positie vasthouden of verplaats je naar rechts waarbij je in de weg gaat rijden van de motorrijder (schuin) achter je. Zo zijn er legio voorbeelden te noemen waarbij het slim is wel te verplaatsen binnen de groep en dus (tijdelijk) van de formatie af te wijken. In veel groepen worden deze verplaatsing niet op prijs gesteld, maar wij adviseren je dringend om eerst en vooral te denken aan je eigen veiligheid en daarbij tegelijkertijd ook  aan de veiligheid van de groep.

WhatsApp Image 2022-11-05 at 16.52.11